UET - European Trotting Union


http://www.zveza-kasaska-centrala.si/

Evropski šampionat vozača u organizaciji UETa, održan je 17. oktobra 2010 u Torinu

Evropski šampionat vozača održan je 17.10.2010. u Torinu na hipodromu Vinovo. Dvanaest najboljih vozača profesionalaca iz cele Evrope borilo se za prestižnu titulu u 5 trka, a po prvi put otkako je ovo takmičenje utemeljeno 1969. godine svog predstavnika imala je i Srbija. Višestruki šampion Srbije Branislav Mukić u konačnom plasmanu zauzeo je 8. mesto.

Učesnici

- Organizacija takmičenja je bila na najvišem nivou, mada su se mnogi od nas nadali boljim konjima. Start prve trke kasnio je zbog Francuza Nivara koji je stigao pravo na hipodrom. Vožnja je bila oštra, bez popuštanja, svi drže svoj pravac, ali u granicama dozvoljenog. Najviše favorita vozio je Nemac i kiks u pretposlednjoj trci ga je koštao titule šampiona. Mislim da sam uradio sve što sam mogao, a konji koje smo vozili nisu mogli da pruže više od onog što su pokazali. U poslednje dve trke sam imao malo više sreće kada sam dobio konje koji su bili među favoritima – priča Branislav Mukić.

Branislav Mukić

Novi šampion Evrope je Enriko Belei iz Italije sa osvojenih 59 bodova, titula vicešampiona pripala je Nemcu Mihaelu Nimciku (53), treći je Šveđanin Bjorn Goop (50), dok je francuski as Frank Nivar zauzeo 4. mesto (44).

Šampioni

Konačni poredak u šampionatu

 

Na skupštini UET 30.januara u Parizu Srbija je aklamacijom postala punopravni član Evropske kasačke Unije.

69. Generalna Skupština UET-a


Za vreme Prix d’Amerique vikenda, u Parizu, na hipodromu Vincennes, održana je Generalna skupština Evropske kasačke unije (UET). Predstavnici ukupno osamnaest država članica su učestvovali u radu Skupštine na čijem se dnevnom redu našlo  jedanaest tačaka. Srbiju su, ispred Udruženja za kasački sport, predstavljali Tomislav Višnjić i Milan Tišma.

Ovogodišnja Generalna skupština bila je izborna. Glasalo se za novo Predsedništvo pa je tako za Predsednika UET-a ponovo i jednoglasno, na rok od tri godine, izabran Patrik Sandin (SWE), a  na mestu Generalnog sekretara ostao je Jacques Chartier (FRA).

Kako je Srbija na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini aplicirala za članstvo u UET, svakako od najveće važnosti za srpski kas bila je sedma tačka dnevnog reda - kandidatura Srbije za članstvo u UET.  Naša delegacija je, uz kratku video prezentaciju, predstavila stanje srpskog kasačkog sporta sa najnovijim statističkim promenama iz 2009. godine. Potom je dr Peter Truzla (AUT), tehnički savetnik, podneo svoj izveštaj o radu Udruženja za kasački sport Srbije i kontroli sprovedenoj u oktobru prošle godine. Kao zaključak je naveo preporuku Generalnoj skupštini da Srbiji dodeli punopravno članstvo u UET. Izvestaj je jednoglasno prihvaćen  i Srbija je postala devetnaesta po redu zemlja čiji su konji kasačke rase sastavni deo najveće i najvažnije Evropske kasačke asocijacije.

Prošle godine odbijene su kandidature Hrvatske i Litvanije za punopravno članstvo. Litvanija je ove godine ponovo aplicirala i posle provera koje traju godinu dana na idućoj Generalnoj skupstini 2011. biće razmatrano dalje proširenje UET-a.

U daljem zasedanju utvrđen je kalendar najznačajnijih evropskih trka za 2010. godinu, predstavljen je finansijski izveštaj i budžet i data je statistika zemalja članica za 2009. godinu. Donete su i određene promene u međunarodnom sporazumu o kasačkim trkama, a neke od najznačajnijih su:
- zbog nepoštovanja od strane pojedinih članica ponovo je naglašeno: licenca za vožnju kasačkih trka ne može biti izdata ili produžena osobama starijim od 70 godina;
- upotreba semena uginulih ili nestalih pastuva dozvoljena je samo do kraja godine u kojoj je pastuv uginuo ili nestao. Ždrebad dobijena kasnijom upotrebom semena nije moguće upisati u registar;
- svako novo registrovano ždrebe mora biti indentifikovano DNK analizom porekla;
- svaki pastuv kod koga se utvrdi nedozvoljena upotreba anabolika ili hormona rasta biće isključen iz priploda.

Razmatran je i status vozaca profesionalaca i amatera, kao i zakonska regulativa vezana za oblike i organizaciju klađenja na trkama.

Ulazak u UET omogućiće članovima UKSS ravnopravno učešće na bilo kom hipodromu u Evropi, uključenje u ciklus evropskih takmičenja za vozače i mogućnost da preko organa  UET u Briselu direktno učestvuju u kreiranju politike Evropske zajednice u oblasti poljoprivrede (odgoj) i finansija (klađenje).

 

 

UET

 

Članice UETa